Csoda Turkesztáni szil ( Ulmus pumila Celer )

A turkesztáni szil sövénynek nemesített változata, amely napjainkban a cso….sövény néven vált közismerté.

A növényre jellemző számos kitűnő tulajdonságai tették az egyik legkedveltebb sövénycsemetévé, amelyek az alábbiak:

 – Gyors növekedés : évente 1-1,5 m, normál magasságú ( 2m) dús sövény körülbelül 2év alatt nevelhető belőle ikersoros ültetésnél.
Talajjal szemben igénytelen : gyengébb, tápanyagban szegényebb , rosszabb vízgazdálkodású talajon is megél.
Jól formázható lombozat : sűrűn elhelyezkedő ágai a metszést jól tűrik , és dús lombozatot biztosítanak.
Betegségekkel szemben ellenálló : kevés betegsége van, ezek is ritkán támadják meg.
Magas porzáró és zajcsillapító képesség

Telepítése és Gondozása

Ültetést csak nyugalmi állapotban levő növényekkel végezzük október végétől a fagyok beálltáig illetve tavasszal március közepétől április elejéig. Ezen időszakok az időjárástól és a növény állapotától függően eltolódhatnak.
Ültetési módok :ültetési módok

Egysoros : A növények egymástól 20 cm-re egy sorban állnak. Csemete szükséglet 5 db/fm.

Kétsoros : A csemeték 2 sorban , egymástól eltolva „kötésben” helyezkednek el. A tőtáv és a sortáv is 20 cm. Csemete szükséglet 9 – 10 db/fm.

A kétsoros ültetéssel szebb és dúsabb sövényt készíthetünk rövidebb idő alatt.

Kétsoros ültetésű sövény

Kétsoros ültetésű sövény

Ültetés lépései:

1.Terület- Talajelőkészítés
A talajt ültetésre megfelelő állapotúra munkáljuk. A nagyon kötött, agyagos talajt érdemes homokkal keverni. Szükség szerint tőzeggel vagy komposztal dúsítsuk. A talaj későbbi kiszáradásának és gyomosodásának megelőzésére gyakran használnak geotextilt és ebbe ültetik bele a csemetéket. Majd beterítik kéreggel,ami célszerű ,de igen költséges..Ezt azonban hellyettesíthetjük azzal, hogy ültetés után beszórjuk fenyőkéreggel, mulcsal a tövek környékét a szövet kihagyásával.

2.Gyökér vízben áztatása
A tőlünk rendelt növényeket 1,5-2 óránál tovább ne tegyük vízbe ültetés előtt, mert előtte is nedves talajba voltak vermelve, tárolva. Hosszabb fél-egy napos vízben tartást akkor javaslom, ha a csemete tartósabban volt szárazon tárolva (hűtőházban).

3.Ültető gödör elkészítése
Az előkészített talajba ékásó, kerti ásó vagy ültető fa segítségével könnyen és gyorsan kialakíthatjuk ezeket. Ügyeljünk , hogy a gödör megfelelő mélységű és nagyságú legyen. A sor egyenességének megtartása érdekében húzzunk ki egy jelölő zsinort. Ha a talajt száraznak ítéljük, a gödrögek öntözzük be.

4.Gyökér kurtitás és Ültetés
Miután elkészültünk az ültető gödrökkel , vegyük ki a vízből a csemetéket és még összekötött állapotban vágjunk vissza a gyökér végéből 1-2 cm-t.
Ültetéskor ügyeljünk, hogy a növény egyenesen álljon a gödörben és a gyökere ne pördüljön vissza. Célszerű úgy végrehajtani, hogy miután beletesszük a növényt és kicsit odanyomjuk a földet a tövéhez, enyhén meghúzzuk felfelé (1-2 cm-t) addig , hogy a gyökfő még a talaj szintjében maradjon.
Ezt követően véglegesen odatömöríthetjük a földet a gyökérhez.

5.Beiszapolás
Ültetés után mindig javaslom elvégezni, még akkor is ha a talaj nedves, mert így megfelelően odamosódik és tömörödik a föld a gyökérhez.

6. Visszavágás
Tavasszal végezzük ültetést követően. Őszi telepítésnél is érdemes tavaszra hagyni, mert erős fagyok esetén a hajtás legvége elfagyhat. A talaj szintjétől 10-15 cm-re vágjuk vissza, hogy elágazásra ösztönözzük növényünket.

Gondozás
Metszés : A nyár folyamán többször végezzük el, ne hagyjuk felnőni az első évben 1,5-2 méterre. Mikor a növényünk eléri az 50-70 cm-t , a csúcsából vágjunk vissza 10-15 cm-t. Az oldalra erősen kitörő hajtásokat is vágjuk vissza.  Ezután hagyjuk tovább fejlődni, és 80-100 cm-magasságnál ismét metszünk le 10-15 cm-t a hajtás legvégéből illetve az oldalra kiugró hajtásokból.. Az utolsó őszi metszésnél 1,1 – 1,2 m-re vágjuk vissza. A második évben már hagyjuk felnőni a kivánt magasságra és attól kezdve a szép sövényformára nyírhatjuk.

Öntözés: Ültetés után a növény fejlődésének kezdeti szakaszában ( gyökeresedés, hajtás megindulás ) érdemes gyakrabban, hetente 1-2 alkalommal elvégezni az időjárástól függően. A későbbi időszakban folyamatosan csökkenthetjük ennek mértékét. Javaslom a hosszan tartó aszályos nyári időszakban hetente legalább egyszer öntözzük meg, de szigorúan késő este vagy kora hajnalban. Semmiképpen sem napközben, mert ezzel a növényünket tönkre is tehetjük (leforrázzuk).

Tápanyagutánpótlás: Normál kerti talajnál is érdemes az idő múlásával gondoskodni róla, mert a növényünk fejlődése csökkenhet, esetleg különböző elváltozásokat eredményezhet a megjelenésében.
Kétféle módon szokták végezni:
Egyik a szervestrágya, komposzt felhasználásával, amit még inkább ültetés előtt érdemes a talajba juttatni, dolgozni.
Másik a különböző műtrágyák és lombtrágyák segítségével történik. Ezeket egész évben használhatjuk, de figyeljünk a gyártó által ajánlott mennyiségek és a kijuttatások időtartamának betartására, nehogy kárt tegyünk a csemetéinkben.Könnyen és viszonylag olcsón beszerezhetők , többségük felhasználása nem igényel szaktudást. Ha mégis segítségre van szüksége hívjon vagy írjon illetve forduljon szakemberhez.

Egy évesen

Egy évesen


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/