Örökzöld fagyal ( Ligustrum ovalifolium )

Örökzöld fagyal

 

 

Hazánk egyik legkedveltebb fél-örökzöld , fagytűrő sövény növénye.

Tulajdonságai közül kiemelném a gyors növekedését , és a sűrű ágrendszer fejlesztését ami a jó takarás elengedhetetlen feltétele. Emiatt évente többszöri nyírással érhetjük el, hogy összefüggő , tömör sövényfallá fejlődjön.

Levele tojásdad alakú, fényes felületű haragos zöld színű, amelyet gyakran csak a tél végén kezd el hullajtani, így az év teljes szakaszában képes biztosítani a számunkra szükséges takarást-védelmet.

Illatos krém fehér buga virága kora nyáron nyílik, amelyből a későbbiekben kialakul fényes fekete bogyótermése. A növény minden része mérgező!

Napos, félárnyékos helyet kedvel. A talajjal szemben nem válogat, normál és gyengén meszes , tápanyagban gazdag talajokon érzi legjobban magát. Betegségekkel szemben ellenálló.

Ültethetjük egy illetve ikersorban. A tőtávolság  25- 40 cm között  legyen. Az ültetést követően vágjuk vissza a hajtásokat kb 1/3-ra.  Öntözzük rendszeresen, hetente legalább egyszer, mert a frissen telepített növények könnyebben gyökeresednek, indulnak fejlődésnek .

fagyal


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/